Pegi pasar mlm beli barang basah..
Tengok de lak org jual tulang...
Isi pon banyak..
Sekilo RM16.00
Ok lah tu..
Dari ko beli sup yang dah siap kat kedai
Semangguk ader 2-3 ketul,
Pastu tak sedap.
Harga plak tak memadan kan..
Lagipon aku buat sup ni nak sedekah skit kat jiran aku,
aritu masa cuti mengundi dia tolong tengok2 kucingan aku tu
so sebagai membalas jasa, buat la lebih nak bagi diorg.
Kate org " org berbudi kita berbahasa"
yer dok?
hahahahahahha
So mari buat Sup Tulang Power.
Bahan2 :
Tulang tulangan - 1 kilo
Bahan penumis (3 sekawan)
Sup bunjut
Perencah Sup Siam (ni yang buat sedap nih!)
Cili padi
Daun bawang & daun sup
Garam secukup rasa
Kentang 2 Biji
Carrot 1 Biji
Bahan tumisan:
Bawang Merah (Kecik) -4 ulas
Bawang Putih - 5 ulas
Lada Hitam dlm 2-3 sudu besar
Halia dlm 2-3 cm
Cara2:
Petua nak daging cepat empuk:
Tulang tulangan - 1 kilo
Bahan penumis (3 sekawan)
Sup bunjut
Perencah Sup Siam (ni yang buat sedap nih!)
Cili padi
Daun bawang & daun sup
Garam secukup rasa
Kentang 2 Biji
Carrot 1 Biji
Bahan tumisan:
Bawang Merah (Kecik) -4 ulas
Bawang Putih - 5 ulas
Lada Hitam dlm 2-3 sudu besar
Halia dlm 2-3 cm
Cara2:
- Bersihkan dulu tulang-tulangan tu then rebus terlebih dahulu.
- Bahan2 tumisan tu di tumbuk lumat.
- Then tumis 3 sekawan sebelum masukkan bahan2 yang di tumbuk tadi kt kuali (berasingan) sampai naik bau
- Bila dah mendidih rebusan, masukkan tumisan tu
- Masukkan sup bunjut ngan perencah sup siam
- Bila dah nak empuk dagingnyer, baru masuk kentang ngn carrot.
- Rase la garam n masukkan cili padi yang di potong dua (memanjang)
- Bila dah empuk semua, hidangkan ngn hirisan daun sup+daun bawang
Petua nak daging cepat empuk:
- Masukkan sudu besi masa merebus daging tu - sampai empuk
- Letak gula batu masa rebus 1st round, tapi klu tak ske manis, kene buang air rebusan tu .. masukkan air lain dengan tumisan. ( aku tak ske buang air tu,rugi la beef stock tu)
slamat menjamu selera!
No comments:
Post a Comment